Od septembra na Kosovu

Očekuje se da se od septembra Kosovo suoči sa novim valom porasta cijena. Ovo upozorenje dolazi od strane službenika Privredne komore Kosova koji potenciraju da ovo povećanje može potrajati do marta naredne godine.

Predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhaliu, upozorava da će tokom septembra i oktobra biti ponovno povećanje cijana osnovnih proizvoda za život.

U intervjuu za RTK, on je rekao da na Kosovo mogu uticati cijene i osnovnih proizvoda u svijetu, koji prema njegovim riječima, do oktobra ove godine mogu otići i do 10 posto.

"Naše procjene su da će septembar i oktobar uistinu biti vremenski period kada će doći do povećanja cijena i koji može trajati sve do marta 2013. godine. Međutim, na Kosovu postoji fenomen da cijene mnogo brže skaču nego što se snižavaju. Ukoliko smo imali povećanje cijena za 10 posto, onda je nemoguće da očekujemo smanjenje za 10 posto. Dakle, ovo je veoma uznemiravajuća činjenica", izjavio je Gërxhaliu.

Prema riječima Gërxhaliua, posljednjih nekoliko sedmica, na svjetskom tržištu ima povećanja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, koje su posljedice velike suše u SAD, Ukrajini i drugim zemljama koje imaju visoki nivo produktivnosti usjeva. On je također rekao da samo jedini pokazatelj koji bi ublažio posljedice krize je stvaranje državnih rezervi strateških proizvoda.

"Što veće budu državne rezerve socijalna stabilnost i održivost  zemlje će biti mnogo veća. Nažalost na Kosovu, ne samo sada, nego i u prošlosti, više se govorilo nego što je učinjeno za ekonomiju", rekao je Gërxhaliu.

Predsjednik Privredne Kosore Kosova takođe je rekao da je Kosovo jedinstvena zemlja koji ima standard i cijene Evropske, ali ima prihode koji nalikuju na Afriku. Prema njegovim riječima, to je dovelo do toga da u našoj zemlji imamo 325 hiljada porodica koje žive od socijalne pomoći, i ova cifra pokazuje da na Kosovu postoji ekstremno siromaštvo koje je u stalnom porastu.