Antikrizne mjere

Ekonomski eksperti ističu da su antikrizne mjere koje je EU donijela 2010. godine propale, da su davno prevaziđene, te da je novi negativni faktor Finska, koja ne namjerava da se bori za spašavanje eura.

Ukupna vrijednost antikriznih mjera procijenjena je na 75 milijardi eura. Međutim, krajem 2011. godine EU je priznala da će samo vrijednost paketa finansijskog oporavka Grčke iznositi - 130 milijari eura!

Antirkizni mehanizmi nisu profukncionisali. Na sredozemnomorskoj periferiji zone eura, zajedno sa Irskom, označen je tzv. "efekat domina".

Sada je već na dnevnom redu spas bankarskog sistema Španije, a startna cijena je 100 milijardi eura.

Posljednja inovacija antikriznog plana predviđa uvođenje nove gornje granice za državne obligacije evropskih zemalja. Iz logike ovog plana proističe da, čim dohodnost grčkih obligacija koje tonu bitno premaši sličan pokazatelj ekonomski jake Njemačke, ovi papiri moraju da se otkupljuju.

EU još ima mogućnosti za manevar, mada će, kako predviđaju eksperti, morati da budu žrtvovane Grčka i Španija.

Što se tiče Portugala, EU će vjerovatno moći da spriječi njegov izlazak iz zone eura.

Još ima snage za pružanje pomoći Lisabonu. A za Španiju EU više nema snage, pogotovo ako se pojave i problemi sa Italijom.

U međuvremenu, u fokus finansijsko-političkog licitiranja u vezi sa spašavanjem zone evra dospjela je – Finska.

Nju će, smatraju ekonomski anlitičari, najskuplje koštati spas zone eura. Ravnomjerna preraspodjela dugova nanijeće Ficima konkretnu ekonomsku štetu. Uz to finska ekonomija tradicionalno ima "tijesne veze" van granica zone eura.

Samo trećina finskog izvoza otpada na zemlje zone eura – to je manje nego u slučaju Velike Britanije. Pet od sedam najvažnijih trgovinskih partnera Finske nalazi se van granica zone eura – to su Rusija, kao i Švedska i Norveška.

Zato ne čudi što je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Finske Juta Urpilajnen već najavila da njena zemlja neće preuzeti na sebe spas eura - prenose mediji.