Poslovanje na Kosovu

Neto vrijednost datih kredita klijentima od strane komercijalnih banaka koje posluju na Kosovu je blago povećana između marta i juna ove godine. Prema izvještaju Centralne Banke objavljenom krajem prošle sedmice, vrijednost ukupnih kredita banaka do 30. juna iznosio je milijardu i 613 miliona eura.

U upoređenju sa martom, vrijednost kredita je za 37 miliona eura viša. Osim kreditiranja, vrijednost depozita klijenata u bankama značajno se povećala.

Do kraja juna vrijednost depozita klijenata u bankama dostigla je dvije milijarde i 105 miliona eura, odnosno oko 15 miliona eura više nego u prvom kvartalu ove godine.

Uprkos blagom povećanju vrijednosti kredita i depozita, komercijalne banke koje posluju na Kosovu udvostručile su dobit u razdoblju mart-jun ove godine.

Zabilježen profit do kraja juna dostigao je vrijednost od 16 miliona i 298 hiljada eura, od 8 miliona i 672 hiljade eura, koliki je bio u martu.

Najveću profitabilnost zabilježila je "Pro-Credit Bank". Ova banka udvostručila je dobit u tri mjeseca, od 5 miliona koliko je bilo u martu na 10.4 miliona na kraju juna.