Povećan uvoz iz Azije

Transakcije u američkim dolarima porasle su za 71 odsto tokom prošle godine na Kosovu u poređenju sa 2021. Na osnovu zvaničnih podataka Centralne banke Kosova (CBK), može se videti da su samo tokom prošle godine, odnosno 2023, dolarske transakcije dostigle 3.309 milijardi dolara, prenosi Front onlajn.

Prema zvaničnim podacima, 2022. godine dolarske transakcije su dostigle ukupnu vrijednost od 2,7 milijardi dolara, dok su 2021. godine dolarske transakcije bile oko dvije milijarde eura.

Za poznavaoce sektora privrede u zemlji, povećanje transakcija sa američkim dolarima je pokazatelj povećanja ekonomske razmjene između Kosova i azijskih zemalja, ali i bolje ekonomske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže da posljednjih godina postoji trend promjene komercijalne orijentacije Kosova, pošto glavni partneri više nisu zemlje Zapadnog Balkana, već su to evropske zemlje, a posebno azijske.

Prema njegovim riječima, na osnovu finansijskih podataka vidi se da uvoz iz Azije ima trend povećanja.

"Pored očiglednog povećanja, odnosno dominacije uvoza, imamo i povećanje saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama. To dokazuje činjenica da je glavna valuta za plaćanje američki dolar. Ako se uradi bliža analiza, može se videti da postoji značajan porast transakcija od više od tri milijarde dolara", rekao je Gërxhaliu za Front onlajn.

Dodaje da dolar u Evropi jača i to, prema njegovim riječima, pokazuje stabilnost u SAD, a to će se odraziti i na Zapadni Balkan.

Gërxhaliu kaže i da će na osnovu sadašnjih parametara ovaj vijek biti vijek američke privrede.

Profesor ekonomije Mustafa Kadrijaj kaže da je dolar poznat kao valuta međunarodnih transakcija, kao valuta međunarodne trgovine.

Štaviše, Kadrijaj pokazuje da dolar ima veoma visoku sigurnost u međunarodnim transakcijama.

"Imamo i visok uvoz i moguće je da proizvođač koji izvozi na Kosovo diktira uvozniku da plaćanje bude u dolarima, jer kao što je poznato, dolar ima veću sigurnost u međunarodnim transakcijama", kaže Kadrijaj.

Izvor: Kosovo online/Front online