Negativne posljedice

Poslovni klub Kosova protivi se utvrđivanju uvoznih kvota, što je predviđeno novom odlukom Vlade Kosova, jer je to, kako ističu, direktno miješanje države u slobodnu tržišnu ekonomiju, prenela je Gazeta express.

"Administrativno uputstvo o uspostavljanju uvoznih kvota predstavlja direktno miješanje u ekonomiju slobodnog tržišta. Poslovni klub i njegovi članovi oštro se protive takvoj odluci i pozivaju Vladu da ozbiljno razmotri ovo pitanje", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Ukazuju da odluka o uvoznim kvotama ne samo da utiče na funkcionisanje slobodne ekonomije, već donosi i druge negativne posljedice.

"U ekonomskom modelu tržišta zagarantovanom Ustavom, takve mjere su u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima slobodne tržišne ekonomije", podvlači se u saopštenju.

Za njih je ova odluka vlade dokaz da je izostao dijalog o ekonomskim pitanjima sa Vladom Kosova koji odavno zahtjevaju.

"Privatni sektor, kao glavni stub privrede koji najviše doprinosi budžetu, mora imati važan glas u kreiranju ekonomske politike, kako bi se došlo do ekonomskog prosperiteta i razvoja, a tu je slobodna i jednaka konkurencija najvažnija", navode u Poslovnom klubu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express