Ocjena ekonomista

Prema izvještaju Agencije za statistiku Kosova, ukupan usaglašeni indeks potrošačkih cijena u julu ove godine veći je u prosjeku za 2,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ekonomisti na Kosovu ističu da porast cijena osnovnih proizvoda otežava život građana, prenosi Koha.

Predsjednik Udruženja "Potrošači" Selatin Kaqaniku istakao je da Vlada Kosova mora da preduzme socio-ekonomske mjere za podršku najugroženijim grupama.

"Veoma je teško zamisliti da će doći do smanjenja cijena, jer su cijene kao lavina, kada krenu, nema zaustavljanja. Jedini odgovor je da vlada preduzeti socio-ekonomske mere za podršku ugroženim slojevima društva", naglasio je Kaqaniku.

Profesor ekonomije Mustafa Kadrijaj rekao je da povećanje cijena kontinuirano otežava život građana. Prema njegovim riječima, niske plate i povećan uvoz su glavni faktori koji utiču na ovu situaciju.

"Nažalost, povećanje cijene potrošačke korpe otežavalo je život građana. Ovdje imamo dvije strane koje moramo istaći, plate su niske, ali moramo biti jasni da je uvoz najvažniji pokazatelj koji takođe utiče na ekonomski život zemlje. Mi smo do sada uvijek imali izuzetno visok, eskalirajući uvoz. Ova vlast se uvijek hvali da se preko Carine puni državna kasa, ona mora da promjeni ovaj odnos", naglasio je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore