Po prvi put, ministar Finansija Kosova, Bedri Hamza je priznao da će globalna kriza zahvatiti i Kosovo, ali prema njegovim riječima, imaće ograničenja, jer Kosovo nema dobar ekonomski razvoj, i nije moguće da bude velika kriza. Što se tiče poreza na imovinu, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio da bude 0,05 posto, on je rekao da najniže će biti 0,15 posto, a za više odlučuju sami predsjednici opština.

"Posljedice globalne krize i eurozone imaju ograničeni uticaj na Kosovu. Nisu bez uticaja, ali je ograničen. Jedan od razloga je da Kosovo nema veliki pristup finansijskim tržištima, nismo na tom razvoju ili na tom nivou da budemo dio globalnih finansijskih tržišta. Štaviše, kriza u Eurozoni sada je poznat kao dužnička krize", rekao je ministar finansija Bedri Hamza.

On priznaje da uprkos prvobitnom planu da budžetski deficit ove godine bude oko 3 posto, nakon sporazuma sa MMF-om, preduzeće se strukturalne mjere i planira se da do kraja 2012. godine bude oko 2 posto.

Slobodni bankarski bilans za distribuciju, prema riječima Hamze, ove godine će biti oko 40 miliona eura manje u odnosu na 2011. godinu.

Inače, od 5 milina budžetskih rezervi sada je već polovina podjeljena za pogođenim prirodnim katastrofama koje su se dogodile u prva tri posljednja mjeseca ove godine.

"U planiranju budžeta za ovu godinu, bili smo jako oprezni, uzeli smo u obzir kretanja u Eurozoni, koja mogu imati uticaj na ekonomiju Kosova, kao što je pitanje doznaka, koja na Kosovu dolazi uglavnom iz dviju zemalja koje su prilično stabilne, iz Njemačke i Švicarske", rekao je on.

Ministar Hamza je rekao da je potreba Kosova da ekonomski rast bude 7 posto, kako bi uticao na smanjenje nezaposlenosti, na smanjenje siromaštva i mnoge druge.