MMF i Kosovo postigli su privremeni sporazum o ekonomskom programu, koji bi mogao biti podržan 20-mjesečnim stand-by aranžmanom u iznosu od 107 miliona eura. Novi sporazum MMF-a s Kosovom uslijedio je nakon pozitivne ocjene fiskalnih ciljeva u zemlji.

O tom sporazumu, postignutom 5. marta, krajem aprila će glasati izvršni odbor MMF-a.

Dogovor je uslijedio nakon posjete zamjenika šefa odjeljenja MMF-a Johannesa Wieganda Kosovu u okviru druge i završne procjene Programa nadzora od strane osoblja na Kosovu (SMP).

Wiegand kaže da je provedba SMP-a, kao neformalnog sporazuma sa MMF-om u cilju nadzora provedbe ekonomskog programa vlasti, bila generalno zadovoljavajuća.

"Sa fiskalnim ciljevima postignuti su značajno viši rezultati, sa ukupnim deficitom u 2011. od 1,8%, u odnosu na programski cilj od 2,9%. Ispunjena je i većina strukturalnih uslova, uz važan napredak u finansijskom sektoru. Strukturalni uslov za formiranje radnih grupa za moguće beneficije ratnim veteranima i bivšim političkim zatvorenicima ispunjen je s kašnjenjem," izjavio je on.

Wiegand je dodao kako ekonomija Kosova "i dalje prilično dobro podnosi finansijsku uzburkanost u eurozoni. Realni rast BDP-a u 2011. procjenjuje se na 5%," izjavio je Wiegand, međutim, "moguće pogoršanje uslova na tržištu rada u centralnoevropskim zemljama, gdje živi većina dijaspore s Kosova, moglo bi negativno utjecati na FDI i na dotacije."

"Kao rezultat, misija je revidirala rast za 2012 na 3,8%. Inflacija je popustila, u skladu s dešavanjima na globalnim robnim tržištima," izjavio je on.

MMF je saopćio kako ključni programski ciljevi obuhvaćaju kontinuiranu fiskalnu konsolidaciju koja je započela s programom nadzora od strane osoblja, "u cilju ostvarivanja održivog budžeta u roku od dvije godine", te dugoročnu fiskalnu politiku, "moguće putem uvođenja zakonski obavezujućeg fiskalnog pravila".

Među ključnim ciljevima su "jačanje budžetskog planiranja i njegovog izvršenja, uključujući i putem pažljivog određivanja troškova u inicijativama za potrošnju, te daljnje unaprjeđivanje otpornosti na udare u finansijskom sektoru, uključujući i davanje centralnoj banci resursa za obezbjeđivanje vanredne pomoći bankama po pitanju likvidnosti u slučaju potrebe".

Muharrem Shahini, glasnogovornik kosovskog ministarstva finansija, izjavio je da je ocjena sporazuma SMP od strane MMF-a generalno pozitivna. "Takvom ocjenom otvoren je put za pregovore o sporazumu SBA, koji pruža pristup sredstvima finansiranja od te institucije," kaže Shahini.

"Stand-by aranžman ostvaren je po scenariju konzervativnih ekonomskih projekcija od strane MMF-a, kojima se u obzir uzima potencijalni utjecaj dešavanja u eurozoni," kaže on.

Tim sporazumom s MMF-om ispravljeni su problemi koje je Kosovo imalo s Fondom prošle godine, kad se vlada premijera Hashima Thaçija odlučila na značajno povećanje plaća u javnom sektoru.

Ta povećanja u javnom sektoru za nastavnike i državne službenike išla su od 30 do 50%, pa su državne plate od 311 miliona eura u 2010. porasle na 383 miliona eura u 2011, izvještava Balkan Insight. Budžet Kosova za 2011. iznosio je 1.264 miliona eura.