Evidentiran je suficit tekućeg računa od dvije milijarde eura, u odnosu na deficit od 0,9 milijardi eura iz prethodnog mjeseca.

Eurozona je u decembru zabilježila suficit tekućeg računa po prvi put od septembra prošle godine, saopćila je u petak Evropska centralna banka (ECB).

U saopštenju se navodi da je u decembru evidentiran suficit tekućeg računa od dvije milijarde eura, u odnosu na deficit od 0,9 milijardi eura iz prethodnog mjeseca, prenosi AFP.

Bilans plaćanja tekućeg računa, koji ukljućuje uvoz i izvoz dobara i usluga, plus sve druge tekuće transakcije, pomno je praćen indikator sposobnosti jedne zemlje ili oblasti da vrši plaćanja u svijetu i od ključne je važnosti za dugoročno povjerenje investitora i trgovinskih partnera.

Podaci, koji su tradicionalno podložni obimnim revizijama, pokazali su da je deficit eurozone značajno smanjen tokom prošle godine.

U 12 mjeseci, zaključno s decembrom, ukupan deficit tekućeg plaćanja iznosio je 30,6 milijardi eura, ili 0,3 posto bruto društvenog proizvoda (BPD), što je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je godišnji deficit bio 45,7 milijardi eura.