Negativan ekonomski rast zabilježen širom monetarne unije, a Holandija, Italija i Češka Republika već su u recesiji.

Eurozona je u tri mjeseca zaključno sa decembrom zabilježila negativan ekonomski rast od minus 0,3 odsto, pokazali su u srijedu zvanični podaci, što jasno ukazuje da dužnička kriza gura taj blok prema recesiji.

Eurostat, Zavod Evropske unije za statistiku, saopćio je da je tokom 2011. eurozona ostvarila ekonomski rast od 1,5 posto, ali je u četvrtom kvartalu zabilježen pad nakon rasta iz trećeg tromjesečja od 0,1 posto.

To je prvi kvartal u kojem je bruto domaći proizvod (BDP) zone eura pao još od drugog tromjesečja 2009.
Najgore u Holandiji, Italiji i Češkoj

Recesija bi nastupila ukoliko bi eurozona i u prvom tromjesečju ove godine zabilježila negativan privredni rast.

Ekonomska situacija najgora je u Holandiji, Italiji i Češkoj Republici, koje su u recesiji, stanju koje nastupa nakon dva uzastopna kvartala smanjenog BDP-a.
BDP Holandije i Italije smanjen je za 0,7 posto.

U Njemačkoj je privreda stabilnija, jer je većina trgovniskih partnera te zemlje van eurozone, što znači da će nastaviti ostvarivati profit čak i ako Evropu zahvati recesija, tvrde analitičari.

Pad njemačkog BDP-a nije bio velik kao što se očekivalo, što je potvrdilo da je njemačka privreda samo „pauzirala u rastu“ i ne primiče se novoj recesiji“, kazao je Carsten Brzeski, ekonomista u belgijskom ING-u. 

Podaci koje je objavio Eurostat su ipak bili bolji od prognoze analitičara, koji su očekivali pad BDP-a u četvrtom tromjesečju 2011. od 0,4 posto i rast od samo 0,7 posto za čitavu 2011. godinu.

"Pad ukupne ekonomske aktivnosti u eurozoni odražava kombinaciju neizvjesnosti i finansijskog stresa uzrokovanog eskalacijom dužničke krize krajem prošle godine", izjavio je Nick Kounis, analitičar ABN AMRO, banke u vlasništvu vlade Holandije.
Izvor: Agencije