Cijena akcije američkog proizvođača popularnih telefona, tableta i računara premašila prvi put u historiji granicu od 500 dolara.

Apple se od prošlog leta smjenjuje na tronu najvrijednije svetske firme s naftnim koncernom Exxon Mobil [EPA]

Cijena akcije američkog proizvođača popularnih telefona, tableta i računara Apple premašila je prvi put u historiji granicu od 500 dolara (377,24 eura) i sada je najskuplja firma na svijetu.

Akcije Applea su ojačale 1,5 posto na 500,60 dolara.

Aktuelni rast akcija te firme počeo je prije dve sedmice, kada su rezultati poslovanja za prvo tromjesečje finansijske 2011/12. godine pozitivno iznenadili tržište, prenosi AP.

Podatke za tromjesečni period od oktobra do decembra 2011. godine Apple je objavio 24. januara.

Poslije posljednjeg rasta akcija Applea, njegova berzanska vrijednost iznosi oko 400 milijardi dolara.

Čist profit kompanije je povećan 118 posto na godišnjem nivou, na 13,06 milijardi dolara, a promet je veći 73 odsto i dostigao je 46,3 milijardi dolara.

Apple se od prošlog leta smjenjuje na tronu najvrijednije svetske firme s naftnim koncernom Exxon Mobil.

Radi poređenja - berzanska vrijednost Microsofta je 258 miljardi dolara, a Googlea 199 milijardi dolara.

Inspekcije u fabrikama

U vrijeme kada je postao najskuplja firma na svijetu, Apple je zatražio da se u njegovim fabrikama izvrši provjera uvjeta rada poslije serije fatalnih nesreća i samoubistava među radnicima.

Inspektori nezavisnog Udruženja za zaštitu na radu (FLA) obići će nekoliko Appleovih snabdjevača, uključujući kompaniju Foxconn u Kini.

Direktor Applea Tim Cook izjavio je da svi radnici imaju pravo na sigurno i pošteno radno okruženje, bez obzira na to gdje su zaposleni, prenose agencije.

"Inspekcije koje su u toku su bez presedana u elektronskoj industriji po razmjerama", dodaje Cook.

Predsjednik FLA Auret van Heerden predvodit će istražni tim, koji će razgovarati sa zaposlenima u najvećim Foxconnovim fabrikama u Šenženu i Čengduu.

Apple navodi da će rezultati prvih procjena biti objavljeni početkom marta.

Inspektori će ukupno obuhvatiti snabdjevače koji pokrivaju 90 posto Appleovih proizvoda.

New York Times je prošlog mjeseca obavio svoju istragu i ukazao na opasnosti koje postoje u fabrikama Appleovih snabdjevača.

U maju 2011. godine, dvije osobe poginule su od eksplozije u fabrici u Čengduu, a u junu se dogodilo nekoliko samoubistava među Foxconnovim radnicima u Šenženu. Kompanija je poslije toga saopćila da je povećala plate radnicima i skratila radno vrijeme.