Predstavnici USAID-a zaposlenima u fabrici za proizvodnju blokova “Rizam Holding” u Maloj Kruši kod Prizrena poklonili su laboratoriju čija je vrijednost oko 30 hiljada dolara - i to ne slučajno. Ova fabrika koja predstavlja Prizren u malom, trenutno zapošljava 70 radnika iz skoro svih nacionalnih zajednica, a do ljeta uposliće još 30 novih radnika.

Proizvodnji se u posljednje vrijeme u prizrenskoj opštini posvećuje veća pažnja. Osim tardicionano dobre poljoprivrede, koja se ne može više razvijati zbog nemogućnosti izvoza, sve vise se ulaže u  industrijsku proizvodnju. Istina nema nekih velikih preduzeća, već onih malih koje uglavnom zapošlajvaju do sto radnika. Izgrađeno je tako,  izmedju ostalog, i  više betonjerki ili preduzeća za proizvodnju betonskih cigli koje su ovdje dosta tražene narocito ljeti. Osim sopstvenog ulaganja to čine i predstavnici nekih međunarodnih organiizacija.

Tako su juče predstavnici USAID-a zaposlenima u fabrici za proizvodnju blokova “Rizam Holding” u Maloj Kruši kod Prizrena poklonili labaratoriju čija je vrijednost oko 30 hiljada dolara - i to ne slučajno. Ova fabrika koja predstavlja Prizren u malom, trenutno zapošljava 70 radnika iz skoro svih nacionalnih zajednica, a do ljeta uposliće još 30 novih radnika.

Tim Haman, direktor kancelarije za ekonomiju u USAID-u ovim povodom nije krio zadovoljstvo što je, kako je rakao, napokon vidieo jednu ovakvu fabriku koja osim za domaće,  ima proizvode i za izvoz na inostrano trziste. 

Cuneyd Ustaibo, zamjenik ministra za trgovinu i industruju, ovaj poklon je okarakterisao kao direktnu podršku domaćim proizvodno orijentisanim firmama.

“Ovo je pokazatelj da i kosovski proizvođači mogu postići dobre rezultate, ako im se pruži šansa. Otvaranjem ove laboratorije ostvariće se još bolja i kvalitetnija proizvodnja. Trenutno 50 do 60 odsto potreba kosovskog tržišta može da zadovolji domaća proizvodnja, a imamo pokazatelje da se taj postotak  povećava iz dana u dan“ rekao je Ustaibo, dodavši da ovo ministarstvo čini sve da što više pomogne biznismenima kako bi proizvodili što više i na taj način se smanji uvoz.  

Direktor “Rizam Holdinga“ Raif Morina je nagalsio da ova doancija više predstavlja moralnu podršku što je dobar znak jer, po njegovim riječima, i predstavnici međunarodne zajednice i domaći zvaničnici shvataju značaj proizvodno orijentisanih domaćih preduzeća.

“Ova laboratorija pomoći će nam da još bolje pratimo cjelokupni proces proizvodnje blokova od početka do kraja. Praktično svaki problem koji nam se javlja možemo ovdje da rješavamo. Ovo nam puno znači a pozitivne efekte ćemu brzo osjetiti“.  

I Nexhmedin Aslani, predsjednik privredne komore Prizrena istakao je značaj ovakvog ciljnog ulaganja u kosovsku privredu, podsjetivši da ovo nije prva donacija i izrazivši nadu da neće biti ni posljednja.