Kosovo sve više robe uvozi iz Albanije, Kine i Turske, navedeno je u najnovijoj ekonomskog analizi Evropske komisije. Uvoz na Kosovo je, kako je istaknuto, za 11 mjeseci prošle godine povećan 15%.

Rast uvoza iz Albanije povećan je 36%, iz Turske 23%, iz Kine 29%, a iz Srbije 5%. Izvoz kosovske privrede u drugoj polovini prošle godine je, prema ocijeni Evropske komisije, posustao, zbog čega je trgovinski deficit povećan 16% i iznosio je 1,94 milijarde eura.

U analizi Evropske komisije je ukazano da je parlament u Prištini usvojio budžet za 2012. kojim je predviđen deficit od 3,4% bruto domaćeg proizvoda. U budžetske prihode je uračunato i 300 miliona eura, koliko se očekuje od planirane prodaje Pošte i Telekoma Kosova.

Navedeno je da je Međunarodni monetarni fond dao povoljnu ocijenu nadziranog programa za Kosovo, kao i da je došlo do napretka u dijalogu Beograd-Priština.

Evropska komisija je prenijela podatke statističkih službi Kosova prema kojima je privredni rast od 3,9% godišnje bio utemeljen na snažnoj privatnoj potrošnji, dok se uvećanje bruto domaćeg proizvoda procjenjuje na 5%.

Nezaposlenost je i dalje vrlo visoka i bez posla je 336.000 radno sposobnih ljudi, stopa inflacije je u 2011. bila 4,2%, a uloženo je 127 miliona eura inostranih direktnih investicija, navedeno je u analizi Evropske komisije o ekonomskoj situaciji na Kosovu.