Pored plate, poslanici mjesečno dobijaju i 3.503 eura za troškove prevoza, imaju pravo na besplatna putovanja vozom, avionom i brodom i oslobođeni su plaćanja putarine.

Poslanici italijanskog parlamenta među najplaćenijima su u Evropi, s mjesečnom platom od 11.283 eura bez poreza, navedeno je u u utorak objavljenom izveštaju, koji će najvjerovatnije izazvati bijes naroda koji se suočava s oštrim mjerama štednje.

Pored ove plate, poslanici mjesečno dobijaju i 3.503 eura za troškove prevoza, a osim toga imaju pravo na besplatna putovanja vozom, avionom i brodom i oslobođeni su plaćanja putarine.

Izvještaj komisije koju vodi šef državne agencije za statistiku Enrico Giovani objavljen je u trenutku u kom se Italija suočava s oštrim mjerama štednje, u koje spadaju i viši porezi i smanjenje penzija.

Plate 630 italijanskih poslanika su više od 60 posto od evropskog prosjeka, a plate i nadoknade 315 senatora su nešto malo veće, dodaje se u izvještaju.

Previsoke plate političara i službenika vlade i velike povlastice rezervirane za "kastu" bile su izvor oštrog negodovanja javnosti u Italiji u vrijeme širenja ekonomske krize, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije