Vladin kabinet je bio prisiljen odustati od finansiranja dva ministarstva radi isplaćivanja plata za decembar radnicima trideset opština na Kosovu. Kraj godine je Vladu "zatekao" sa 2 miliona i 133 hiljade euro manjka u fondu plata za administrativne djelatnike u opštinama, dok je rješenje pronađeno jednom vladinom "ad-hoc" odlukom.

Ministarstvo snaga sigurnosti, koje je ionako imalo mali fond sredstava tokom 2011. godine dobilo je nalog od premiejra Hashima Thaçija da preda Vladi jedan milion i 500 hiljada eura ostalih iz kategorije plata i nadnica, kojima bi Vlada mogla platiti adminastrativne djelatnike po opštinama.

Također, istom odlukom i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tačnije Policija Kosova je bila prisiljena da izdvoji od svojih troškova i preda Vladi 633 hiljade eura, piše današnja Koha Ditore.

U odluci stoji da je nedostatak fonodva u blagajni natjeralo Vladu da ovako postupi.

"Izdvojena sredstva od budžetskih organizacija na centralnom nivou u iznosu od 2 miliona i 133 hiljade eura, iz ekonomske kategorije plata i nadnica radi pokrivanja minusa plata, prebacuju se na budžetske organizacije na opštinskom nivou", stoji u odluci potpisanoj od strane premijera Thaçija na posljednjem sastanku Vlade za ovu godinu.