Evropska valuta na najnižem nivou od januara, uprkos dogovoru EU o finansijskoj disciplini od prošle nedjelje...

Dogovor Evropske unije o jačanju finansijske discipline ne može da spase euro, koji je juče pao na najnižu vrijednost u proteklih 11 mjeseci. Zajednička evropska valuta vredela je ispod 1,3 dolara, a sve berze u svijetu bile su minusu, i to drugi dan zaredom.

Sve tri vodeće svijetske rejting agencije „Standard end purs“, „Fič“ i „Mudis“, poručile su da je dogovor EU o jačanju finansijske discipline nedovoljan da bi se otklonila mogućnost smanjenja rejtinga članicama eurozone. Zbog toga investitori strahuju od crne budućnosti zone eura i plaše se da dogovor EU, koji jedino nije prihvatila Britanija, nije dovoljan da spriječi neke zemlje da zatraže pomoć međunarodnih institucija. Dodatni pritisak na evropskim berzama stvorile su Američke federalne rezerve (Fed), koje su upozorile da dužnička kriza u Evropi može nepovoljno da utiče na ekonomiju SAD.

Predsjednik Evropske komisije Hose-Manuel Barosso okrivio je Britaniju za postojeću situaciju s eurom i pad na berzama. On je na prošlonedjeljnom samitu o ekonomskoj integraciji izjavio da je stav Britanije učinio dogovor EU nemogućim. On je, međutim, dodao da je na tom skupu izbegnuta opasnost od podjele na dva bloka, odnosno na 17 članica eurozone i 10 onih koje nemaju euro.

"Ovo nije dogovor 17 plus, već 27 minus", rekao je Barosso.

Nezavisna Škotska uvodi euro

Škotska bi se na kraju mogla pridružiti euru, izjavio je glavni zagovornik nezavisnosti Škotske i njen prvi ministar Alex Salmond, kritikujući britanskog premijera Davida Camerona zbog izolacije Britanije u EU. Salmond je okrivio Camerona za neodgovoran postupak“ prilikom prošlonedjeljne odluke da stavi veto na sporazum Evropske unije o rješavanju dužničke krize u eurozoni. Taj potez Camerona mogao bi da poveća izglede da Salmond pobjedi na obećanom referendumu o izlasku Škotske iz 300 godine stare unije s Engleskom i njenom osamostaljenju unutar EU.