Samit za spas eura osuđen je na propast. Zemlje Evrope će u slučaju kraha eura vezivati kurs za druge valute ili štampati svoje monete...

Centralne banke širom Evrope već su počele sa pripremama ekstremnih planova za slučaj da zonu eura napusti jedna ili više zemalja, pa čak i za potpun raspad valutne unije, piše Wall street Journall. Prema navodima tog lista, više od jedne centralne finansijske institucije počelo je da „briše prašinu sa svojih starih mašina za štampanje novca“ jer ne vjeruju da će lideri EU danas uspeti da spasu euro.

Centralna banka Irske, na primjer, razmatra kojim parama bi se, u slučaju potrebe, pripremilo štampanje većih količina novčanica.

Nacionalna banka Švicarske ispituje posljedice ukoliko kurs svog švicarskog franka više ne bude vezivala za evropsku valutu, a slične korake planiraju centralne banke Bosne i Hercegovine i Litvanije.

Crna Gora, koja nije članica evrozone, ali koristi euro, razmišlja da počne da štampa svoju valutu.

Iako izvori Wall Street Journalla tvrde da sve te pripreme ne znače uvjerenost u raspad zone eura, mnogi smatraju da to što Evropske centralne banke razmišljaju o ranije nezamislivom razvoju događaja ukazuju na nezadrživo pogoršanje situacije.

Analitičari „J. P. Morgana Cheesa“ u srijedu su preporučili svojim klijentima da preduprede rizike raspada eurozone, ograđujući se pritom da je vjerovatnoća za takav ishod oko 20 procenata.

Stručnjaci ocjenjuju da su male šanse da se na današnjem samitu spase euro jer mnoge države neće prihvatiti plan Angele Merkel i Nicolas Sarkozyjao formiranju čvrste finansijske unije i strožih kazni za one zemlje koje previše troše.
 
Priprema za najgore - Centralne banke razmatraju šta da rade u slučaju kraha eura

* Irska: traži sredstva u budžetu za štampanje većih količina novčanica

* Bosna i Hercegovina: razmatra za koju bi valutu vezala kurs svoje konvertibilne marke

* Litvanija: ispituje ostale nacionalne valute za koje bi vezala svoju litu

* Švicarska: razmišlja da prestane da vezuje kurs svog franka za euro

* Engleska: strahuje da će raspad zone eura izazvati veliku tražnju funte, da privatne firme čije usluge koristi i centralna banka Britanije neće biti u stanju da ih naštampaju dovoljno

* Crna Gora: proučava širok spektar mogućnosti - od korišćenja druge strane valute do formiranja sopstvene

* Grčka: ima svoju štampariju eura, čiji obim emisije određuje Evropska centralna banka, tako da bi mogla da štampa svoj novac