Kosovo nema plan za izlazak iz situacije u slučaju kolapsa Eurozone kao posljedica duga i finansijske krize u nekim zemljama. Dok su finansijski stručnjaci diljem svijeta upozorili zemlje koje ne sudjeluju u Eurozoni za mogući propast ove valute, finansijski čelnici na Kosovu ne čine nikakve pripreme.

U Centralnoj banci Kosova vjeruju da će euro preživjeti krizu, dok s druge strane ne postoji plan kakva bi bila situacija u slučaju njegove propasti.

"Mogućnost kolapsa eura u ovoj fazi može smatrati hipotetičkim, ali u svakoj mogućoj varijaciji Kosova treba imati ciljanu, stabilnu i pouzdanu valutu. Međutim, bilo kakav novi valutni aranžman je stvar odluke nadležnih institucija, uključujući i Parlament", rekao je za "Koha Ditore" guverner CBK, Gani Gërguri.

On je naglasio da svakodnevnim analizama dužnosnika Centralne Banke je potvrđeno da finansijski sistem Kosova ima visok nivo stabilnosti i relativno niske izloženosti i siguran je o od vanjskih sektora.

"To smanjuje vjerojatnost direktnog uticaja aktualne krize u Eurozoni u našem finansijskom sistemu. Međutim, moguća eskalacija krize iz fiskalnog sektora u Eurozoni na finansijski i realni sektor ekonomije ove zone bi zasigurno donijeli posljedice i na ekonomiju Kosova, što bi negativno uticalo na izvedbu financijskog sistemau našoj zemlji", naglasio je Gërguri.

Prema njegovim riječima, mjere koje su poduzela snažne zemlje Eurozone, očekuje se da uprkos teškoćama rezultirati kao uspješne i da će Eurozona nastaviti funkcionisati, čak i sa eventualnim izmjenama.

"Javni novac uložen u inostranstvu se nalazi u zemljama i siurnim finansijskim instrumentima, što čini ova sredstva da ne budu izložena trenutnim nesigurnostima u nekim zemljama Eurozone. Što se tiče ekstremnih slučajeva poput promjene valutnog režima, onda bi se ova sredstva trebala konvertovati u predviđenu valutu", ocjenio je guverner.

Na bazi snaga i vrijednosti doznaka, veća je vjerojatnost da će se Kosovo, ako euro nestane, vratili na korištenje njemačke valute.

Lumir Abdixhiku, direktor u institutu ekonomskih istraživanja "Riinvest", navodi da je sadašnja kriza da se devalvira euro, ali ne da nestane.

On je odbacio ideju o osnivanju nacionalne valute Kosova, zbog ekonomskih slabosti države.