Pozicija Kosova nije toliko loša, u formi je i ima solidnu osnovu. Kosovo se treba još više integrisati u evropsku ekonomiju, a Svjetska banka predviđa ekonomski rast na Kosovu za 2012. godinu od 4 do 5 posto.

Ove ocjene su date na konferenciji za medije, kada je Svjetska banka prezentirala redovni ekonomski izvještaj za jugoistočnu Evropu, koji analizira ekonomski razvoj u šest zemalja Jugoistočne Evrope, Albaniju, Bosnu i Hervegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Izvještaje je pred medije u Beogradu prezentiran od strane Rona Hooda, visokog ekonomiste Svjetske banke za Zapadni Balkan.

"Naša predviđanja za ekonomski rast u ovom regionu su od 2.5 posto za 2011. godinu i 2.1 posto za 2012. godinu", rekao je Hood.

Kosovo će naredne godine imati čak pet puta veći ekonomski rast nego BiH, što pokazuje da je ova zemlja već pretekla BiH u skoro svim segmentima. Podsjetimo, Kosovo je za samo godinu izgradilo autoputa onoliko koliko su nesposobne bh. vlasti izgradile za punih 11 godina!

S druge strane, Bosna i Hercegovina najgora je zemlja regiona kada je ekonomski razvoj u pitanju, tako da će ove i naredne godine imati ubjedljivo najsporiji rast, pokazuje regionalni izvještaj koji je Svjetska banka jučer prezentirala.

Rast ekonomije zemalja regiona (u procentima)
                     
                 2011.             2012.
Albanija         3                  2
BiH               2                  1
Kosovo          5,3               5
Makedonija     3                 2,5
Crna Gora       2,9              2
Srbija             2                 2
Region           2,5              2,1