Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da je, zbog ograničenog pristupa svjetskim finansijskim tržištima, Kosovo izbjeglo ozbiljnije poremećaje u krizi koja potresa eurozonu, iako je njegova zvanična valuta euro, javlja AP.

U saopštenju, koje je večeras postavljeno na sajtu MMF, navodi se da je "Kosovo u velikoj mjeri ostalo nepogođeno finansijskom turbulencijom u oblasti eura, zbog ograničene integracije u globalna finansijska tržišta".

AP podsjeća da je više od 80 zemalja priznalo nezavisnost Kosova i da je učlanjenje u MMF 2009. godine uvećalo njegov međunarodni ugled.

Ali, dodaje agencija, MMF je u maju smanjio status Kosova u toj finansijskoj organizaciji na neformalno partnerstvo, uskraćujući mu finansijsku podršku, kada je Vlada nastavila da povećava plate za javne službenike, uprkos budžetskim restrikcijama.

Kosovo ima oko dva miliona stanovnika, pretežno Albanaca, od kojih mnogi imaju rođake u inostranstvu, koji pomažu svoje porodice na Kosovu, ali, upozorava MMF, količina tog novca će verovatno biti smanjena kako se budu smanjivala primanja u eurozoni.

Kriza u evrozoni mogla bi negativno da se odrazi i na slanje novca i na direktne strane investicije, navodi se u saopštenju MMF.

MMF je savjetovala Kosovu da proda svoju najprofitabilniju kompaniju Poštu i Telekom (PTK), ali taj proces će vjerovatno morati da bude ponovljen pošto su neki potencijalni kupci odustali, poslije istrage o korupciji u kompaniji, koju je vodila EU.

Smatra se da je Kosovo najsiromašnija zemlja u Evropi sa procentom nezaposlenosti većim od 40 odsto što je, kako navodi AP, posljedica rata 1998-99. godine, kao i protivljenja Srbije da prihvati nezavisnost Kosova, što obeshrabruje strane investitore.