Velika Britanija i Cipar vodeće su svjetske destinacije za pranje novca, po novom izvještaju Svjetske banke (WB), prenose u rsijedu evropski mediji.

Po podacima Svjetske banke, u svijetu je zadnjih godina razotkriveno 150 slučajeva korupcije na visokom nivou, a sjedišta 172 upletene firme bile su u Velikoj Britaniji i britanskim prekomorskim teritorijima - Bermudima, Britanskim Djevičanskim Otocima, Kajmanskim otocima, Otoku Manu i Jerseyju. Na malenom Cipru ih je 11.
 
Veliku ulogu u tome imaju i Lihtenštajn (28) i Švicarska (7).
 
Osim toga, Velika Britanija i Jersey sjedište su 30 prljavih bankovnih računa. Cipar ih ima 15, Švicarska 76, a Lihtenštajn 10.
 
- Procjenjuje se da je korupcija posao vrijedan barem 40 milijardi dolara na godinu. Svaki dan, sredstva namijenjena školama, zdravstvu i infrastrukturi u najslabijim svjetskim ekonomijama isisavaju se i skrivaju u svjetskim finansijskim centrima i poreznim oazama, rekao je autor istraživanja, nigerijski ministar Ngozi Okonjo-Iweala.
 
Izvještaj posebno upozorava na problem investicijskih firmi nejasne pozadine. To mogu biti male firme sa samo jednim zaposlenikom i internetskom stranicom ili velike firme s uredima i desecima zaposlenih. Često ih koriste korumpirani dužnosnici za osnivanje fiktivnih firmi u offshore centrima i pranje novca.
 
One skrivaju prave vlasnike firmi i zapravo "iznajmljuju" svoje ime trećim stranama, a u mnogim slučajevima i ne znaju za koga rade. Od 102 takve firme koje je Svjetska banka kontaktirala, 41 je zahtijevala samo popunjavanje online formulara.
 
Osnivanje firme na Britanskim Djevičanskim Otocima stoji samo 1.950 američkih dolara. Ti otoci imaju samo 25.000 stanovnika, a sjedište su 500.000 međunarodnih firmi i ta se brojka povećava za 70.000 na godinu.
 
Svjetsku banku zabrinjavaju i razne "zaklade", neprofitne organizacije koje se također može koristiti za mutne poslove. One se pojavljuju u pet posto slučajeva korupcije, no samo u Lihtenštajnu ih postoji više od 40.000.