Tržišta su uvjerena da je pitanje trenutka kad će Atina morati da objavi bankrot, ali se boje i sunovrata Italije, čiji je javni dug dostigao novi rekord...

Tržišta su uvjerena da je pitanje trenutka kad će Grčka bankrotirati, ali se boje i sunovrata Italije, čiji je javni dug dostigao novi rekord - 1.911,8 milijardi eura, pa koeficijent duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) sada iznosi oko 120 odsto! Poređenja radi, grčki dug će ove godine dostići 160 odsto BDP.

Naime, uprkos uvedenim mjerama štednje, Grčka ne može da se izvuče iz dugova, koji prevazilaze 300 milijardi eura. Ukoliko od evropskih partnera i MMF ne dobije šesti dio kredita od osam milijardi eura, bankrot je jedina izvjesnost.

Na finansijskim tržištima situacija je već dramatična jer niko ne vjeruje da će se izbjeći ovaj scenario. Investitori, u slučaju da Atina proglasi bankrot, mogu da računaju da će dobiti svega 40 odsto od realne vrijednosti grčkih obveznica.

Italiju, s druge strane, pored ogromnog javnog duga muči i budžetski deficit, koji je prošle godine bio 4,6 odsto BDP. Donji dom parlamenta sprema se da usvoji paket mjera štednje koji treba da donese smanjenje deficita za više od 54 milijarde eura tokom tri godine kresanja budžeta, povećanja poreza i izmjena u skupom penzijskom sistemu Italije.

Agencija Blumberg navodi da se u spasavanje ugroženih članica evrozone mogu uključiti i zemlje BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina), koje raspolažu ogromnim deviznim rezervama. Ukoliko se ne preduzmu hitne akcije, na udaru će se naći bankarski sistem cijele Evrope i kontinent će se suočiti s finansijskom krizom jačom od one iz 2008. godine.