Centralna banka u Zürichu je odlučila sniziti kamatne stope i značajno povećati ponudu franka na finansijskim tržištima kako bi smirili rast tečaja nacionalne valute.

Švicarska centralna banka (SNB) u srijedu je odlučila poduzeti nove jake mjere kako bi suzbili snažan rast švicarskog franka, objavili su u svom saopštenju. SNB je ocijenio da je franak trenutno precijenjen te bi mogao ugroziti ekonomski razvoj. Odlučili su kako će ciljani nivo tromjesečnog Libora dovesti što više je moguće na razinu nule, odnosno smanjiti raspon sa 0 do 0,75 posto, na 0 do 0,25.

Libor je međubankovna ponudbena kamatna stopa, koja je promjenjiva, i obračunava se na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala.

Uz to odlučili su i značajno povećati ponudu švicarskog franka na financijskim tržištima u sljedećih nekoliko dana, a planiraju i podići bankarske depozite pri SNB-u sa sadašnjih 30 milijardi franaka na 80 milijardi, prenosi Wall Street Journal.

Nakon objave švicarske banke, švicarski franak pao je za 2,1 posto u odnosu na euro i nešto više od 1 posto u odnosu na dolar.