Potpredsjednica Vlade Mimoza Kusari-Lila spremna odgovoriti istom mjerom, ne priznajući bh. pečate na carinskim dokumentima, po principu reciprociteta.

Bosna i Hercegovina će uskoro biti jedina zemlja u regionu koja ograničava kretanje građanima Kosova. Naime, naša vlast ne priznaje dokumente koje izdaju institucije vlasti s Kosova, pa tako ni pasoše koje izdaje njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stoga stanovnici Kosova moraju aplicirati za vizu da bi im bio odobren boravak u BiH ili omogućen tranzit kroz našu zemlju.

Saradnja u regiji
 
Ova procedura je odlukama državnih vlasti iz 2009. godine dovedena do apsurda, pa tako neinformirani ili nezainteresirani donosioci odluka u sferi vanjske politike, vjerovatno, prave presedan koji do sada nije zabilježen u diplomatskoj praksi i međunarodnim odnosima.

- O aplikaciji za vizu osobe s Kosova koja namjerava doći u službenu posjetu BiH mora raspravljati Vijeće ministara na svojoj sjednici, u okviru posebne tačke dnevnog reda. U kojoj normalnoj državi vlada na svojoj sjednici raspravlja o pojedinačnim slučajevima izdavanja vize? - pita se Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS).

Kosovo uvelo carinu za proizvode iz BiH

Privredna komora Kosova obavijestila je Vanjsko-trgovinsku komoru (VTK) BiH da je ministar trgovine i industrije Republike Kosovo, jučer donio Odluku o principu reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Republikom Srbijom i BiH, objavljeno je na web stranici VTK BiH, prenosi Onasa.
U Odluci se navodi da se carinski pečati BiH ne priznaju, te da će se primjenjivati carina od 10 posto za robu i dokumenta koja sadrže ove pečate. Odluka je stupila na snagu 20. jula 2011. godine.

Prema usvojenoj proceduri, aplikacija za vizu se predaje ili u sjedište Ministarstva vanjskih poslova BiH ili u neko od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.
Nakon toga, sjedište ministarstva prosljeđuje taj zahtjev u Sekretarijat Vijeća ministara BiH koji ga mora uvrstiti u dnevni red sjednice na kojoj ministri trebaju raspravljati o opravdanosti zahtjeva i naložiti MVP kako da postupi.

Promjena politike prema susjedima

Dijalog između Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije donio je promjene koje bi trebale natjerati i naše vlasti da pristupe izmjenama svojih politika prema susjedima u regionu.

U okviru pete runde dijaloga pregovaračkih timova Srbije i Kosova došlo je i do dogovora o slobodi kretanja. Državljani Kosova će moći nesmetano putovati u Srbiju s ličnim kartama i vozačkim dozvolama izdatim od institucija Kosova. Ova odredba trebala bi stupiti na snagu 1. novembra ove godine.

- Znači li to da Vijeće ministara nema povjerenja u MVPBiH ili nemaju drugih i prečih državnih obaveza i zadataka od bavljenja time je li opravdan zahtjev nekog Kosovara da dođe u BiH.
Evropska unija je među prioritetne uvjete uvrstila i potrebu za što kvalitetnijom i pojačanom regionalnom saradnjom, što bismo i postigli ukidanjem diskriminacije prema Kosovarima - dodaje Hadžović.

Robna razmjena

Kosovo je jedno od rijetkih područja s kojima BiH ima pozitivnu robnu razmjenu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2010. godini robna razmjena s Kosovom iznosila je 354 miliona KM, a BiH je izvezla robu u iznosu od 310 miliona KM.

- Naši zvaničnici su svjesni ove nepravde i značaja koje naši privrednici ostvaruji na tržištu Kosova. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević ocijenio je da se radi o problemu koji ima i političku dimenziju. Iz istog ministarstva dolaze i izjave da se nadaju da će razgovori ko ji se vode između Srbije i Kosova donijeti neko prihvatjivo rješenje koje bi moglo koristiti i BiH, kazao je on.

Dnevni Avaz, 22.07.2011.