Na Kosovu i dalje traje zabrinutost oko finansijske održivosti i ekonomske perspektive od kako je Međunarodni monterni fond promjenio svoj odnos prema Kosovu, čime je zemlji sada uskraćena pomoć od oko 150 miliona eura, koja je bila planirana budžetom za ovu godinu.

U međuvremenu, Skupština Kosova je krajem prošle sedmice razmatrala vladin dokument Srednjoročnog okvira rashoda za period od 2012. do 2014., koji bi, kako su rekli vladini zvaničnici, osigurali budžetsku stabilnost i ekonomski razvoj.

Ovom dokumentu su se međutim usprotivili predstavnici opozicije, navodeći da taj okvir ne obuhvata novonastalu situaciju nakon prekida odnosa sa MMF-om.

Sa druge strane, eksperti ekonomskih pitanja ocjenjuju da Srednjoročni okvir rashoda koji je Vlada Kosova poslala na pregled u Skupštini Kosova, ima dosta nedostataka, koji u budućnosti mogu da prouzrokuju negativne posljedice u zemlji.

Eksperti kažu da je ovaj okvir baziran na nestabilnima pretpostavkama i da u njemu još uvek figuriraju finansijski iznosi koje je Kosovo izgubilo nakon prestanka sporazuma sa MMF-om.

Prazna kasa ako se ne proda PTK

Lumir Abdixhiku stručnjak za ekonomiju u institutu Riinvest kaže da postoje šanse da će Kosovo pokriti finansijsku krizu ali samo za 2011. godinu, i to ukoliko proda Poštu i telekomunikacije Kosova.

“Ukoliko prodaja PTK-a ne uspje, Kosovo će krajem godine da završi sa svojim budžetskim rezervama od 20 miliona eura, ili manje. Ovo će uvući našu zemlju u veliki rizik, pošto ćemo biti nelikvidni, i nećemo biti u stanju da isplatimo naše obaveze, kapitalne investicije, plate prosvetarima i drugo. Drugim riječima, Kosovo će se unazaditi i biće sa praznom kasom do kraja godine ukoliko se ne proda PTK. A ukoliko naša zemlja ostane bez novca, to je veoma rizično u finansijskom smislu”, kaže Abdixhiku.

I profesor ekonomije na Univerzitetu Prištine, Muhamet Sadiku, kaže da iako Kosovo proda PTK, pa i jedan deo elektro korporacije, teško će moći da izgradi fiskalnu i razvojnu stabilnost ukoliko ponovo ne dobije podršku MMF-a.

Profesor Sadiku očekuje da će vlada biti primorana da iskoriti budžetske rezerve.  

“Kosovo će biti primorano da iskoristi ova sredstva, koja se čuvaju kao budžetske rezerve, a njihovo trošenje je najbolji pokazatelj da Kosovo ulazi u teško fiskalno stanje, sa teškim izlazom iz te situacije. Prema tome, obavezne rezerve, koje je MMF odredio da ove godine budu iznad 300 miliona eura, ukoliko se upotrebe, to će biti indikator da Kosovo ulazi u fiskalnu destabilizaciju”, kaže Sadiku.

Sadiku je dodao da je rizikovanje fiskalne stabilnosti usko povezano sa državnim upravljanjem, te je naglasio da je u ovom trenutku potrebno da Vlada Kosova ponovo pregleda budžet.

Inače, Srednjoročni okvir rashoda služi kao glavni dokument za planiranje vladinih politika i kao takav predstavlja važnu komponentu ukupnog budžetskog procesa.

Da podsjetimo, Kosovo nije ispunilo uslove da dobije pristup fondovima MMF-a zato što su kosovske vlasti odstupile od dogovorenog programa, tako što su u budžetu za 2011. godinu predvidele veliko povećanje plata na Kosovu.

RSE