Inflacija na Kosovu u aprilu ove godine iznosila je 10,6 odsto i niža je za 0,2 odsto nego u martu, saopštio je Zavod za statistiku Kosova.

Potrošačke cijene u aprilu 2011. godine belježe pad u odnosu na prethodni mjesec od 1,2 odsto.

Niže su cijene struje, gasa i drugih goriva, za oko 19 odsto, zbog primjene ljetnje tarife električne energije u periodu od 1. aprila do 30. septembra 2011. godine.

To pojeftinjenje cijene struje je na indeks potrošačkih cijena (IPC) uticalo -1,5 odsto, precizira statistika. U aprilu su poskupeli hljeb i žitarice (0,9 odsto), a za toliko je skuplje i meso, dok je voće ubelježilo više cijene za tri procenta.

Martovska stopa inflacije na Kosovu bila je 10,8 odsto.

U aprilu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom lane, više su cijene hljeba i žita (za 49 odsto), što je na IPC uticalo pet procenata. Ulja i masti su za godinu dana poskupela za 47,6 odsto i na IPC je ta korekcija cijene uticala 1,2 odsto.

Šećer, džem i konditorski proizvodi skuplji su za 20,8 odsto, a duvan je za godinu dana poskupeo za preko osam odsto. Meso je skuplje za 4,6 odsto, a povrće za 8,9 što je na IPC uticalo 0,4 odsto.

Mlijeko, sir i jaja su za godinu dana poskupeli za 5,5 odsto, a kafa, čaj i kakao za 16,6 odsto. Alkoholna pića su imala korekciju cijene od oko 11 odsto, a ugostiteljske usluge za pet odsto.