Stručnjaci predviđaju da će u 2011. godini doći do globalne krize u snabdjevanju hranom i rekordnih cijena nekoliko osnovnih životnih namirnica, piše ugledni Financial Times u članku o očekivanjima za nadolazeću godinu. Kako je objavio list, poskupiće ključne žitarice poput pšenice, kukuruza i ječama, dok će u nešto manjoj mjeri doći do poksupljenja riže.

Razlozi poskupljenja leže u problemima s snabdjevanjem tržišta izazvanim lošim vremenskim uslovma i pojačanoj potražnji za gorivom biljnog porijekla.

Također, stručnjaci predviđaju da će uvoz hrane prijeći rekordni obrt veći od hiljadu milijardi dolara koji je zabilježen u 2008. godini.


Što se pak tiče zajedničke europske valute, ona će opstati čak i na duge staze, mada će pojedine zemlje eurozone možda odlučiti da je napuste.

"EU će u narednoj godini dozvoliti propast nekih svojih banaka čija su poslovanja mnogo rizičnija nego javne financije i državni dugovi kojima se Unija bavila tokom cijele 2010. godine, čime će se opredijeliti da pomogne i spasi države članice, umjesto banaka", piše Financial Times.

Na planu međunarodnih odnosa, list ne prognozira ujedinjenje dvije Koreje za što, kako navode, Kina još nije spremna.

Dotakli su se i Wikileaksa: pišu, stranica će zadržati svoju ulogu, ali ne i monopol koji je imala na objavljivanje izuzetno povjerljivih informacija.