Osnivač softverskog giganta Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi današnjice Bill Gates pomalo je šokirao izjavom kako svojoj djeci neće ostaviti svoje golemo bogatstvo.

Ipak, objasnio je Gates, neće ih baš ostaviti praznih ruku, a većinu će novca uložiti u borbu protiv globalnog siromaštva.

"Svojoj ću djeci, naravno, dati nešto novca. Ali to neće biti neki veći postotak", kazao je Gates u intervjuu za britanski Sun, dodavši kako na taj način želi naučiti svoju djecu da moraju raditi. "Odluka da sav taj novac ostavim u svojoj porodici ne bi bila dobra ni za moju djecu ni za društvo", smatra Gates koji sa suprugom Melindom ima troje djece, 14-godišnju Jennifer, 11-godišnjeg Roryja i 8-godišnju Phoebe.

Gatesovo se bogatstvo procjenjuje na oko 40 milijardi eura od kojih će većinu uložiti u privatnu fondaciju "Bill i Melinda Gates" čiji je glavni cilj borba protiv siromaštva i zalaganje za bolju zdravstvenu zaštitu. Do sada je putem spomenute organizacije donirao preko 28 milijardi dolara za finansiranje programa vakcinisanja protiv tuberkuloze i dječje paralize, a velik je iznos uložio i u istraživanje te pronalazak lijekova protiv side i malarije.

Osim toga, Gates podržava Milenijsku deklaraciju UN-a potpisanu 2000. godine te 8 ciljeva koji se moraju postići do 2015. među kojima su borba protiv neadekvatnih prihoda, gladi u svijetu, nejednakosti spolova, propadanja okoliša, manjka obrazovanja te borba za poboljšanje sistema zdravstvene kontrole.