Javnost u Crnoj Gori je podjeljena u vezi sa idejom o takozvanom ekonomskom državljanstvu, odnosno prema prijedlogu Vlade da se državljanstvo Crne Gore daje strancima koji u toj državi investiraju najmanje pola miliona eura.

Komentarišući negativne reakcije nekih opozicionih stranaka, savjetnik premijera Petar Ivanović je, kako prenose podgorički mediji, objasnio da ne postoji opasnost da se na taj način u Crnoj Gori pere novac stranaca. Ivanović je kazao da sve novčane transakcije sa inostranstvom idu preko banaka koje su na takozvanoj A listi, a to su one banke koje imaju razrađene procedure provjere porekla novca.

Prema riječima Ivanovića, niko u Crnoj Gori ne bi bio protiv toga da se crnogorsko državljanstvo da, recimo, Žozeu Murinju ako bi prihvatio da bude trener nekog fudbalskog kluba u Crnoj Gori.

"Ali, ako bismo uspjeli da dovedemo nekog Murinja u ekonomiji koji bi uspeo da zaposli naše građane, poveća izvoz, onda bi to, izgleda, odmah bilo sporno", rekao je Ivanović.

Predstavnik delegacije Evropske unije u Podgorici Dragan Mugoša je poručio da bi Vlada morala utvrditi pravila za primjenu "programa ekonomskog državljanstva".

"To je u skladu sa Evropskom konvencijom o nacionalnosti koju je ratifikovala Crna Gora", kazao je Mugoša.

Neke opozicione stranke su ocijenile da će takozvano ekonomsko državljanstvo omogućiti "svjetskoj mafiji" da Crnu Goru pretvori u svoj Eldorado.

Provladini mediji u Crnoj Gori prenijeli su da "ekonomsko državljanstvo" postoji i u zemljama Evropske unije, čak i u najbogatijim. Oni su kao primjere naveli Veliku Britaniju koja daje državljanstvo ruskim milijarderima, i Australiju koja je "puna Kineza koji su uložili svoj novac u privredu te zemlje".

Blic.rs