Sedam superjahti usidreno je na vezovima, za koje se vidi da su tek sagrađeni i najmoderniji na Jadranu. Na obali, u potpuno novu kamenu vilu, uselili su se bogati stranci koji su i prije početka gradnje pokupovali svih 29 stanova po prosječnoj cijeni od 4600 eura za četvorni metar.

U vili koja se trenutno gradi stanovi se prodaju po 6500 eura za kvadrat… Ovo je lijepa, pametna investicija na obali Jadranskog mora - samo ne na hrvatskoj, nego na crnogorskoj obali.

“Sebaše nas, zenice mi oka”, rekli bismo uz malo pretjerivanja i u duhu novog crnogorskog pravopisa koji koji sj piše i kao • (meko š), a zj kao • (meko ž).

Jer, ako se ambiciozni planovi investitora u Porto Montenegru nastave ostvarivati brzinom kojom su počeli, uskoro će svi oni brodovi i superjahte koje ljeti gledamo između hrvatskih otoka najviše svog novca ostavljati ne u Hrvatskoj, već u Crnoj Gori.

Marina za superjahte

U Hrvatskoj postoji šibenska marina Mandalina koja ima 350 vezova, prima megajahte do 80 metara dužine i dogradnjom do kraja 2011. planira primati i jahte do 100 metara dužine. Ali, u Tivtu, u bivšem Mornaričkom remontnom zavodu Arsenal, crnogorska je vlada dala investitorima odriješene ruke, a oni odriješili vreće s novcem, u namjeri da postanu najbolja marina za superjahte na čitavom Mediteranu.

Peter Munk, Kanađanin mađarskog podrijetla, koji je osnovao i vodi Barick Gold, najveću rudarsku kompaniju za vađenje zlata u svijetu, 2004. je prvi put razgovarao s Milom Đukanovićem, premijerom Crne Gore, koja je u to vrijeme još bila u zajednici sa Srbijom.

Raj za investitore

“Uskoro ćemo steći nezavisnost i ja želim podići standard života Crnogoraca, a jedini način da to učinim jest da pretvorim Crnu Goru u novi Monako”, rekao mu je tada Đukanović.

“Ako zaista mislite to što govorite, onda ste upravo upoznali jednog od nekoliko ljudi u svijetu koji to mogu ostvariti”, odgovorio mu je svjetski kralj zlata.

Peter Munk okupio je svoje prijatelje koji su spremni s njim zajedno investirati: lorda Jacoba Rothschilda i njegova sina Nathana iz ugledne bankarske dinastije Rothschild, francuskog magnata luksuznih brendova Bernarda Arnaulta (osnivača holdinga LVMH pod kojim se nalaze i takvi brendovi kao što su Louis Vuitton, Dior ili Dom Pérignon), i ruskog oligarha Olega Deripasku.

Crnogorska vlada dala im je u 90-godišnji zakup 24 hektara zemlje i 800 metara obale u Tivtu za samo tri milijuna eura, ali uz obvezu investitora da zbrinu bivše radnike remontnog zavoda (15 milijuna eura), očiste podmorje od smeća među kojim je bilo vojnog eksploziva i krhotina brodova (7 milijuna eura), sagrade infrastrukturu (18 milijuna eura) te u fazama kroz nekoliko godina ulože do 600 milijuna eura u razvoj. Dosad je uloženo oko 100 milijuna eura.

Jutarnji.hr