Korupcija se ugnjezdila u institucije

Od proglašenja nezavisnosti do danas znatan broj političara na centralnom i lokalnom nivou, sudije i tužioci, bankarski službenici i ostali su bili pod istragom Tužilaštva EULEX-a i lokalnih tužioca, piše list "Kosova Sot".

Bujar Bukoshi, koji je bio poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK), ranije je bio u krivičnom postupku, budući da ga je EULEX teretio za zloupotrebu službenog položaja. Kasnije je Bukoshi oslobođen.

Fatmir Limaj, poslanik Demokratske partije Kosova (PDK), optužen je za ratne zločine, a među ostalim i za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje mita i pranje novca. Kasnije  se ispostavilo da je nevin za ratne zločine, ali i dalje ostaje otvoren proces za tendere u Ministarstvu transporta i post telekomunikacija.

Gradonačelnik Skenderaja, Sami Lushtaku, ambasador Kosova u Albaniju, Sylejman Selimi su pod istragom za ratne zločine i još uvijek se nalaze u pritvoru.

Nexhat Daci, predsjednik LDD i bivši član Predsjedništva treće Skupštine Kosova, ranije je osuđen na 18 mjeseci zatvora i bio je suspendovan na dvije godine uslovno ukoliko ne počini neko krivično djelo, za zloupotrebu službenog položaja u ličnu svrhu i za svoju korist.

On je osuđen, jer je za vrijeme dok je bio predsjednik Skupštine kupio par naočara i sredio zube parama poreskih obveznika.

Pod istragom EULEX-a za ratne zločine ranije je bio i Rrustem Mustafa-Remi, poslanik PDK-a.

I u tim slučajevima u kojima su bila uključena imena na visokom nivou završeni su nekom simboličnom kaznom, ili su bili oslobođeni optužbi zbog nedostataka dokaza.