Dvadeset pet godina poslije smrti Envera Hoxhe mnogi Albanci traže da se komunističkom diktatoru posthumno oduzmu mnogobrojna domaća i strana odlikovanja, koja je dobijao dok je čvrstom rukom vladao tom balkanskom zemljom.

Predstavnici Centra za rehabilitaciju od trauma i torture uputili su apel predsjedniku Bamiru Topiju da im pomogne da se ispravi ta historijska nepravda, javile su agencije.

U Centru za rehabilitaciju žrtava progona komunističkog režima kažu da je to "moralno i pravedno pitanje". Oni predlažu da se bivšem diktatiru posthumno oduzmu odlikovanja na dvadesetu godišnjicu rušenja Hoxhine statue u Tirani, koja pada u februaru iduće godine.
 
Albanci su već osudili Envera Hoxhu za zločine koji su izvršeni tokom njegove vladavine, ali on je još uvijek formalno nosilac mnogih domaćih i stranih odlikovanja: ordena narodnog heroja i heroja socijalističkog rada Albanije, ordena heroja Jugoslavije i Sovjetskog saveza kao i mnogih drugih odličja.

Enver Hoxha je gvozdenom rukom vladao Albanijom četiri decenije, sve do smrti u aprilu 1985. Tokom njegove strahovlade likvidirano je oko 5.500 političkih protivnika, dok je 34 hiljade ispaštalo u zatvorima. Mnoge porodice još uvijek traže posmrtne ostatke svih predaka za koje se ne zna gdje su sahranjeni.