Smjenjeni kosovski ministri ni drugi dan posle razrješenja nisu dobili objašnjenje zbog čega je to učinjeno.


"U svakoj normalnoj demokratksoj zemlji, kada se ministar smenjuje, njemu se saopštavaju razlozi smene ili otpuštanja", rekao je listu "Koha ditore" bivši ministar za državnu upravu Arsim Bajrami. On se slaže da je smena ministara pravo premijera na osnovu ustava, ali smatra da bi trebalo da dobije proveru njegovog rada i bilo kakvo objašnjenje.

I bivša ministarka pravde Nekibe Kelmendi je kazala da je otpuštena bez ikakvog objašnjenja, navodeći da je od visokih zvaničnika njene partije - Demokratskog saveza Kosova - čula da bi trebalo da podnese ostavku i da će, ako to ne uradi, biti smenjena.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je prije dva dana smjenio šest ministara i na njihova mesta imenovao nove. U okviru rekonstrukcije vlade, uspostavljeno je i ministarstvo za evropske integracije.

Dva bivša kosovska premijera, Ramush Haradinaj i Agim Çeku, smatraju da najnovije promene u vladi neće donjeti ništa novo i da se radi o pokušaju "produženja života već pokojne vlade".

"Mislim da je u interesu zemlje da ove godine budu održani izbori, jer bi time prestali negativni trendovi upravljanja. Rekao sam da vlada Hashima Thaçija boluje od raka koji se zove korupcija", kazao je Haradinaj.

Çeku smatra da restruktuiranje predstavlja još jednu "sapunicu u vladi Kosova" i da nedavne promene ne ispunjavaju očekivanja međunarodne zajednice.

Američki ambasador u Prištini christofer Dell je, međutim, pozdravio promene u kosovskoj vladi.

"Vjerujemo da će promjene u vladi biti pozitivne. Imaćemo dobru saradnju u budućnosti, uključujući i nove ministre“, rekao je Dell.