Komesar Evropske unije za proširenje Stefan Fule izjavio je da je Evropska komisija statusno neutralna po pitanju Kosova i da postoji jasna evropska perspektiva i za Kosovo i za Srbiju.

"Saradnja u regionu i odnosi između Kosova i Srbije su veoma važni. Regionalna saradnja je ključ Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ona treba da bude efektivna", rekao je Fule.

On je kazao da Evropska komisija radi sa kosovskim vlastima na promovisanju njihovih evropskih težnji, jer, prema njegovim mišljenju, "veoma je važno da nijedna zemlja ne bude ostavljena po strani". Fule je takođe govorio o regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, ocjenivši da je taj skup bio uspješan.

"Prvi put su lideri država pokazali svoju posvećenost da pomognu jedni drugima u ispunjavanju evropskih težnji", dodao je evropski komesar za proširenje.

On je kazao da se na primjeru graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, može vidjeti da, ako postoji volja, postoji put za rješenje problema. Govoreći o situaciji u BiH, Fule je kazao da rješenje nije "čehoslovački model" podjele države, istakavši da je međunarodna zajednica istakla potrebu za očuvanjem te zemlje.

"Potrebno je da se BiH pomjeri od postdejtonske države u proevropsku eru, i ja se nadam da će izbori koji treba da se održe u oktobru biti korak u tom pravcu", zaključio je Fule.