Ministar odbrane Nemačke Karl Teodor zu Gutenberg ocenio je danas da će savetodnavno mišljenje Međuanrodnog suda pravde uticati na dalja kretanja oko Kosova i ponovio da je stav Nemačke po pitanju nezavisnosti Kosova jasan i izrečen odmah nakon proglašavanja nezavisnosti od strane institucija Kosova.

Tokom boravka na Kosovu ministar Gutenberg je posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu izjavio da je stav Nemačke povodom nezavisnosti Kosova jasan.

„Stav Nemačke što se tiče statusa Kosova je jasan, taj je stav izrečen u prošlosti i taj stav važi i dalje. Što se tiče stava Nemačke i mojih očekivanja oko MSP želim da naglasim da prvo treba da sačekamo da se donese odluka jer ne možemo unapred predvideti kakva će biti“.

Nemački ministar smatra da odluka MSP neće proći bez posledica.

„Od savetodavnog mišlenja koje će biti doneto ove godine zavise neka druga kretanja, tako da može imati posledice za budućnost“, rekao je Gutenburg.

Posle susreta sa predsednikom Sejdiuom, koji ze zahvalio Nemačkoj na svestranoj pomoći, ministar Gutenberg se susreo i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Ministar Gutenberg se susreo i sa komandantom KFOR-a, Markusom Bentlerom i obišao i pripadnike nemačkog kontigenta u okviru KFOR-a.

Nemačka je među zemljama sa najvećim brojem vojnika u okviru KFOR-a. Trenutno je na Kosovu 1.500 nemačkih pripadnika Bundesvera, koji su raspoređeni u Multienacionalnoj borbenoj grupi Jug sa sedištem u Prizrenu.

Ministar Gutenberg je ocenio da je smanjenje pripadnika KFOR-a rezultat bolje bezbednosne situacije na Kosovu i da će dalje smanjenje međunarodnih mirovnih snaga zavisti od situacije i ukupne bezbednosti na Kosovu.

Za sutra su predviđeni susreti sa visokim zcvaničnima Eulex-a i Međunarodne civilne kancelarije.