Okončani su razgovori sa američko-turskom kompanijom Behtel-Enka o početku radova na izgradnji autoputa Vrbnica-Merdare, saopšteno je na sastanku Vlade Kosova. Autoput će, prema riječima predstavnika međuministarskog Komiteta, biti građen segmet po segment u zavisnosti od finasijskih sredstava.

Najprije će biti građen prvi segment od Vrbnice do Čafdulja, nakon toga Vlada će odlučiti da li će autoput biti nastavljen prema Crnoljevu ili pronaći drugi alternativni pravac. Kosovske vlasti su saopštile da će autoput Vrbnica-Priština-Merdare biti širok 28 metara, sa po dvije trake, širine od 3,75 metara u oba pravca, i po jednom pomoćnom širine od 2,5 metra, kao i zelenim pojasom 3 do 4 metra.

Vrijednost izgradnje autoputa je oko 700 miliona eura. Prvi dio, koji prema procjenama košta 120 miliona eura će se finasirati iz budžeta Kosova, dok je početak radova najavljen za 1. maj ove godine. 

Ministar za transpotrt i veze Fatmir Limaj izjavio je da su se domaće institucije odlučile za izgradnju autoputa Morina - Priština - Merdare po svaku cijenu, osim od one da ne bude na državnoj šteti .