Prema novom bilansu, ukupno 36 osoba je poginulo u dva bombaška napada jutros u moskovskom metrou i pronađeni su posmrtni ostaci žena koje su počinile napad, izjavio je danas portparol istražnog odbora ruskog tužilaštva Vladimir Markin.

"Ukupno 24 osobe su poginule i 17 je povređeno u eksploziji na stanici Ljubjanka. Na stanici Park kulture poginulo je 12 osoba i 15 je povređeno", rekao je Markin.

"Prema preliminarnim podacima, u Parku kulture bila je žena kamikaza. Prema pronađenim delovima tela koji su na analizama, eksploziv je bio pričvršćen za pojas. Situacija je ista u Ljubjanki", dodao je Markin.

Prema njegovim rečima, do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, dok je policija u povišenom stanju pripravnosti u Moskvi.

Citirajući izvor iz Federalne službe bezbednosti, agencija Interfaks prenosi da je izdat nalog protiv dve žene, koje su odvele kamikaze do metroa.

"Posle pregledanih video snimaka, utvrđeno je da su u pitanju dve žene koje su odvele kamikaze do ulaza u metro. Za njima se traga", dodao je isti izvor.

Medvedev: Pojačane mere bezbednosti

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će se "do kraja" nastaviti borba protiv terorizma i da je naredio pojačane mere bezbednosti u javnom prevozu u celoj zemlji posle dva bombaška napada u Moskvi.

"Nastavićemo sa operacijama protiv terorista do kraja i bez kompromisa", rekao je Medvedev na sastanku hitno sazvanom u Kremlju posle napada.

Medvedev je takođe naredio jačanje mera bezbednosti u prevozu u celoj zemlji.

Prva eksplozija se dogodila u 7.56, u centru grada, na stanici metroa Ljubjanka, koja se nalazi u neposrednoj blizini sedišta Federalne službe bezbednosti. Bomba je eksplodirala u drugom vagonu i to u trenutku kada je voz bio na stanici.

Druga eksplozija se dogodila na stanici metroa Park kulture, takođe u centru grada, u 8.40.

Obe stanice metroa su zatvorene, kao i nadzemni saobraćaj u njihovoj blizini. Istražni komitet Rusije je saopštio da je podignuta krivična prijava za terorizam.