Predstavnici Evropske unije, EULEX-a i Evropske komisije označili su danas u Mitrovici početak rada svoje kancelarije, čime je djelovanje misije EU prošireno na cijelo Kosovo.

Šef kancelarije EU za sjever Kosova Michael Giffoni rekao je novinarima da je jedan od glavnih ciljeva kancelarije da se prisustvo EU učini vidljivim na terenu i da se EULEX-u obezbjedi djelotvoran rad na cijeloj teritoriji Kosova, pa i u sjevernom dijelu. On je rekao da je otvaranje kancelarije medijski događaj na kome će govoriti o angažovanju EU, dodajući da je već četiri mjeseca njegova uloga neformalna, a kancelarija privremena.

"EU je neformalno prisutna od 1999. godine u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu je da bi intervenisala gdje god je moguće da dođe do dijaloga, da se depolitizuju pitanja i pažnja usmjeri na konkretne probleme na terenu", kazao je Giffoni.

Prema njegovim riječima, kancelarija će raditi na pitanjima imovine, povratku, ekonomskom razvoju i socijalnim pitanjima.

Šef misije EULEX-a Yves de Kermabon ponovio je da je EULEX tehnička misija zadužena da obezbjedi vladavinu prava na Kosovu, uključujući i njegov sjeverni dio.

"Pokušavamo da unaprijedimo kapacitete kako bi mogli da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je De Kermabon i dodao da je EULEX prisutan na prelazima, da je otvorio policijsku stanicu, smanjio krijumčarenje, da sudije i tužioci rade na rješavanju preostalih predmeta.

"Očekujemo da će sudije i tužioci, kosovski Srbi i Albanci uskoro početi sa radom u pravosuđu na sjeveru Kosova", naveo je šef EULEX-a.

Predstavnik Evropske komisije Kjartan Bjornson rekao je da će raditi na uspostavljanju boljeg života jer to podrazumijevaju evropske integracije.

"Finansiramo mnoge projekte koji obezbjeđuju bolji život", kazao je Bjornson i istakao da je do sada na sjeveru Kosova uloženo 4,6 miliona eura, obezbjeđeno 230 održivih radnih mjesta, a da je u toku realizacija još nekoliko projekata.

Odgovarajući na pitanje novinara da li početak rada kancelarije EU na sjeveru Kosova znači uvertiru za sprovođenje Strategije o integraciji sjevera u kosovske institucije, Giffoni je rekao da to "nema nikakve veze sa tim planom ili prisustvom drugih institucija".