I muslimanima na Kosovu trebalo je odrati kožu kao što je Milošević odrao kožu sa 260 hiljada pasa u Srebrenici, rekao je don Anto Kçira na skupu albanske dijaspore u Detroitu.

Kosovski list Impakt ovih je dana došao u posjed video zapisa na kojem albanski katolički sveštenik don Anto Kçira drži govor na jednom skupu albanske dijaspore u Detroitu. Reagirajući na vijest da su u Americi uhapšena trojica Albanaca koji su optuženi da su imali namjeru izvršiti teroristički napad na američku vojnu bazu “Fort Diks” u saveznoj državi New Jersey, don Anto je iz sebe izbacio salvu mržnje i prezira prema balkanskim muslimanima. Pohvaljujući djelovanje srpskog ratnog zločinca Slobodana

Miloševića u ubijanju muslimana, on je izrazio žaljenje što nije uspio uništiti sve regionalne sljedbenike islama.

“Mi nismo zaslužili slobodu od Beograda, nama je trebalo odrati kožu kao što je Milošević odrao kožu

sa 260.000 pasa u Srebrenici, a da je i na Kosovu odrao kožu jednog miliona i 900.000 pasa, ništa loše ne bi bilo.’’ Nakon što je izrekao navedene riječi, mnogi Albanci su iz protesta ustali i napustili salu, a don Anto im je dobacio da slobodno idu jer ih niko nije ni zvao da dođu.

Nakon što su kosovski mediji objavili njegov govor, don Anto je potvrdio vjerodostojnost video zapisa te odbio da se izvini za izrečene uvrede.

Islamska zajednica Kosova oštro je osudila izjavu don Ante te je pozvala muslimane da ne nasjedaju na provokacije.

Osim pukog objavljivanja, kosovski mediji ovim izjavama nisu dali neki veći publicitet. Nažalost, kao i kod ostalih medija u regiji, kosovski mediji se potpuno drukčije ponašaju kada treba voditi kampanju protiv muslimana i islama. U Bosni i Hercegovini još niko nije reagovao na izjave don Ante o genocidu u Srebrenici.

Saff