Novi sporazum danskih vladajućih stranaka kojim se pooštravaju imigraciona pravila u toj zemlji predviđa i da će se napraviti procjena koliko bi izbjeglica iz pojednih zemalja, posebno sa Kosova, moglo da bude vraćeno kućama.

Kako danas piše danski dnevni list "Politiken", državni Odbor za izbjeglice bi takve bezbjednosne procjene, pored Kosova, trebalo da napravi i za izbeglice iz Iraka i Avganistana. Visoki funkcioner desničarske Danske narodne partije, koja podržava manjinsku vladu u Danskoj, Peter Skarup, izjavio je da ta stranka "posebno ima Albance sa Kosova u fokusu".

"Tamo je sada mirno i smisao nije ni bio u tome da izbjeglice mogu da ostanu ovdje zauvjek", rekao je Skarup za "Politiken".

Vladajuće Liberalna i Konzervativna stranka postigle su u ponedeljak sporazum sa Danskom narodnom partijom na osnovu koga se mijenja niz pravila za dobijanje dozvole za boravak i rad u Danskoj.

Prema novom sporazumu, imigranti će od sada za dobijanje stalne boravišne dozvole morati da osvoje određen broj poena kroz aktivno učešće na radnom tržištu, dobro poznavanje danskog jezika i rad u nevladinom sektoru.

S druge strane, dok su stara pravila predviđala da se stalna dozvola za boravak i rad može dobiti tek poslije sedam godina provedenih u Danskoj, nova pravila taj rok skraćuju na četiri godine, uz uslov da se osvoji potreban broj bodova.