Narodni advokat Sami Kurteshi reagovao je danas zato što škola"Kuvendi Arbërit" u Vitini  i dalje zabranjuje učenici Arjeti Halimi da se uključi u proces nastave, bez obzira na odluku suda.

Ombudperson Kurteshi je kazao da nepoštovanje sudskih odluka  nanosi štetu na Kosovu, jer nemože funkcionisati kao država, a da se neko ponaša da je iznad Zakona.

Kurteshi i direktor NVO-a "Clard", predstavili su danas na konferenciji za medije, slučaj učenice u školi "Kuvendi i Lezhës", koja je udaljena iz obrazovnog procesa zato što je pokrivena maramom (hidžab).

Hesat Halimi iz opštine Vitina, obratio se je 6. aprila 2009. godine zahtjevom u "Clard", da u ime njegove djevojčice Arjete Halimi izbori pravo da se vrati u nastavi, jer je isključena 15. januara 2009. godine zbog nošenja marame na glavi tokom boravka u školske prostorije.

Nakon iscrpljivanja svih pravnih i administrativnih sredstava, kao i pravno-sudskih sredstava 17. novembra 2009. godine Ymer Huruglica, predsjednik Okružnog suda u Gnjilanu je doneo odluku br. 24/09 u korist tužioca.

Agencija "Kosovapress" citira Kurteshija koji kaže da javni organi trebaju biti uzdržani od svake akcije koja može ometati učenike u njihovoj slobodi vjerskog izražavanja u školama, kao i nošenjem vjerskih simbola.

On je apelovao na regionalni direktorijat obrazovanja u Gnjilanu i direktora pomenute škole da sprovodi odluku suda i dozvoli učenici Halimi da pohađa nastavu zajedno sa ostalim učenicima te škole.