Konferencija o zapadnom Balkanu ipak će se održati krajem ove nedjelje uprkos mogućem bojkotu od strane Srbije, saopštava Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije.

"Konferencija će biti održana u svakom slučaju", prenosi agencija DPA.

"Većina zemalja zapadnog Balkana je potvrdila svoje učešće na najvišem nivou. Razgovari o modelu učestvovanja Srbije i Kosova se nastavljaju", kaže se u saopštenju slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Zvaničnici iz Prištine najavljuju da će premijer Hashim Thaqi otputovati na konferenciji da predstavlja Kosovo.

"Mi nemamo informacije da je nešto promjenjeno", prenosi pomenuta agencija izjavu zamjenika premijera Hajredina Kuqija.

S druge strane u Briselu je predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ponovio je da će Kosovo prihvatiti sve ideje za organiziranje regionalnih sastanaka te će učestvovati na njima, ali samo jednako sa svim ostalim zemljama u regionu.

"Mi smo dali naše ideje. Ako se drugi pozivaju kao države isto tako bismo trebali i mi biti pozvani. Ako se odluči da učesnici imaju samo imena, a ne imenovanja zemalja i to ćemo prihvatiti. Sve što se odnosi na druge da se odnosi i na nas, ali Kosovo treba se  tretirati jednako ", izjavijo je Sejdiu u Briselu nakon sastanka sa ambasadorima država članica NATO-a, piše Koha Ditore".

Predsjednik Sejdiu je rekao da učešće Kosova na Samitu na Brdu u subotu biće na ovaj način,kao jednako sa svim drugim učesnicima.