Direktori uprava carina Crne Gore i Kosova potpisali su u Podgorici sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoću u carinskim pitanjima.

Sporazum je potpisan na inicijativu Vlade Kosova i Crna Gora je četvrta zemlja sa kojom je potpisan takav dokument, rekao je predsednik Uprave carina Kosova Naim Huruglica na konferenciji za novinare.

Sporazum će omogućiti suzbijanje nelegalne trgovine kroz razmenu informacja iz oblasti carinske bezbednosti, a predviđeno je i zajedničko patroliranje nadležnih službi u pograničnim područjima.

Ministri finansija Crne Gore i Kosova, Igor Lukšić i Ahmet Shala, najavili su produbljivanje ekonomske saradnje i potpisivanje sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, podsticanju i zaštiti investicija i rešavanju imovinskih pitanja.

"U narednom periodu treba očekivati produbljivanje naše saradnje jer je Crna Gora zainteresovana da sa svim zemljama u regionu dodatno unapredi ekonomske odnose i u tom smislu tržište Kosova predstavlja značajan izazov za naše privrednike", kazao je potpresdednik crnogorske vlade i ministar finansija Igor Lukšić.

Prema njegovim rečima, sporazum o carinskoj saradnji koji predviđa suzbijanje krijumčarenja roba, može imati pozitivne efekte u regionu.

Lukšić je rekao da je potpisivanje sporazuma "logičan sled" odluke Crne Gore o priznanju Kosova i ocenio da ne "treba očekivati nikakve posebne rekacije" Beograda.

Ahmet Shala kazao je da je vlada u Pristini vrlo zainteresovana za "približavanje dve susedne, bratske zemlje".

Shala je rekao da su privrednici Kosova zainteresovani da ulažu u Crnu Goru i pozvao crnogorske privrednike da investiraju u Kosovo.

On je pozvao i druge zemlje regiona "da otvore perspektivu biznisu" i da svi zajedno "prevaziđu balkanski mentalitet koji je često puta dovodio do neprijatnih iskustava".