Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), stranka Zelenih i humanitarne organizacije zatražile su vlasti da se obustavi deportivanje Roma iz Nemačke na Kosovo.

Prema navodima humanitarnih organizacija, danas je do 150 Roma i Aškalija koji su živeli u Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji proterano avionom iz Diseldorfa u Prištinu.

Kako je dopisnici Bete danas saopšteno u Savetu za izbeglice Donje Saksonije, u proteklom periodu je iz različitih delova Nemačke barem jednom mesečno bilo organizovano masovno proterivanje romskih porodica na Kosovo.

Ugovor o readmisiji koji su prošle godine potpisale nemačka vlada i vlasti Kosova, koje je Berlin priznao kao nezavisnu državu, predvideo je vraćanje oko 10 000 Roma sa Kosova, kao i oko 2 000 Aškalija, Egipćana i Srba koji više nemaju pravnu osnovu da ostanu u Nemačkoj.

SPD, Zeleni i humanitarne organizacije su povodom današnjeg proterivanja Roma iz Donje Saksonije ukazali da je u velikom broju slučajeva reč o romskim porodicama koje između 10 i 20 godina žive u Nemačkoj.

Organizacija “Pro Azil“ navodi u saopštenju da većina Roma na Kosovu živi u "apsolutnom siromaštvu, u etničkim enklavama, u privremenom smeštaju bez sanitarija i grejanja".

Dodaje se da već proterani Romi koji sada žive na Kosovu "svedoče o nasilju i rasističkoj diskriminaciji albanskih policijskih snaga kojoj su izloženi".

Humanitarne organizacije ukazuju i da nezaposlenost među romskom populacijom na Kosovu iznosi skoro 100 odsto, te da romska deca rođena u Nemačkoj ne znaju albanski jezik čime je onemogućena njihova ionako teška integracija u školski sistem.

Sporazum Berlina i Prištine o readmisiji predviđa da Kosovo primi nazad sve koji imaju dokumenta izdata na Kosovu ili kod kojih na drugi način može da se dokaže da im je na Kosovu bio trajni boravak.

Humanitarne organizacije nemačkoj vladi zameraju što proterivanje Roma na Kosovo pravda "programatskim izjavama kosovske vlade o integracionoj politici i politici pomoći povratnicima".

Međutim, “Pro Azil“ navodi da "za sprovođenje te obećane politike nedostaje novac i spremnost većinskog stanovništva".

Nemačka vlada, koja je prilikom potpisivanja ugovora, pošla od ocene da je "etnički motivisano nasilje na Kosovu znatno opalo", obavezala se da će prištinskim vlastima godišnje biti podnošeno najviše 2 500 zahteva za readmisiju.

Humanitarne organizacije od nemački vlasti sada zahtevaju ne samo da obustave masovna proterivanja, kao što je današnje iz Diseldorfa, već i da za oko 10 000 Roma sa Kosova obezedi i trajan boravak u Nemačkoj.

B92