Organizatori Samita na Brdu kod Kranja, Slovenija i Hrvatska nastavljaju napore za pronalazak formule koja bi omogućila prisustvo svih država zemalja regiona na konferenciji lidera Balkana, koja je zakazana za 20. mart.

Iako je prošle nedjelje slovenački premijer Borut Pahor potvrdio da je zbog slabosti oko obezbjeđivanja učešća Kosova i Srbije, ovaj samit bio doveden u pitanje, izvori "Koha ditore" iz Brisela navode da je takva mogućnost odbačena i da će konferencija ipak biti održana.

Organizatori, osim učesnicima, poslali su pozive i novinarima za akreditaciju i obavili sve tehničke detalje oko organizacije samita. Svi problemi su nastali zbog uslovljavanja Srbije oko njenog učešća na Samitu, koja postavlja uslove kako bi trebalo biti pozvano Kosovo na ovom skupu.

"Srbija insistira da se Kosovo i dalje poziva kao "Unmik-Kosovo" i kako, zahtjevaju da "predstavnici kosovskih Albanaca" budu samo kao dio delegacije, koju će predvoditi šef UNMIK-a".

Dok, u Briselu, među vodećim zemljama u EU i NATO-u postoji konzenzus da Kosovo ne prihvati takve uslove. Do pronalaska formule o učešću svih na ovom skupu radiće se do posljednjeg dana, znači do subote prije podne.

Većina diplomatskih izvora, koje prenosi "Koha ditore" kažu da se sve više "vrti oko ideje da samit ima neformalni karakter na kojem neće biti ispisane funkcije učesnicima skupa, kao ni imena njihovih država.