Zvaničnici kosovskih institucija i civilnog društva, podržavaju izjavu američkog ambasadora Christophera Della, da se protiv korupcije trebaju boriti sami Kosovari.  Protiv ove negativne pojave mogu se boriti jedino sami Kosovari, izjavili su lokalni zvaničnici.

Vlada Kosova se posebno zalaže u borbi protiv korupcije, kaže zamjenik premijera, Ramë Manaj, odgovarajući na izjave američkog ambasadora u Prištini Christophera Della, koji je izjavio da se protiv korupcije trebaju boriti sami Kosovari.

Manaj je rekao da podržava Dellov zahtjev, rekavši da su domaće institucije opredjeljene da suze prostor za širenje korupcije na Kosovu.

"Normalno je da se protiv negativnih pojava u društvu treba boriti samo društvo, u ovom slučaju institucije društva, odnosno države Kosova. Neprekidna   preokupacija jeste jačanje mehanizama za borbu protiv korupcije i drugih fenomena u društvu", rekao je Manaj.

Direktor Departamenta za istragu u Agenciju za borbu protiv korupcije, Mentor Borovci kaže da je hitno potrebno jačanje pravosudnog sistema. Drugačije, prema njegovim riječima je nemoguće boriti se protiv korupcije. Dok, neprekidni pozivi institucija Kosova za nula toleranciju nad korupcijom, za zvaničnike KDI-ja, nisu dovoljni.

Merita Mustafa, menadžer programa za transparentnost i antikorupciju pri KDI-u slaže se sa pozivom ambasadora Della, ali ne vjeruje da se kosovske institucije mogu boriti protiv ove negativne društvene pojave.