Pripreme za samit o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana planiran za subotu, 20. mart, na Brdu kod Kranja, teku po planu, a učešće su do sada potvrdili svi osim Srbije.

Organizatori Samita na Brdu kod Kranja, Slovenija i Hrvatska nastavljaju napore za pronalazak formule koja bi omogućila prisustvo svih država zemalja regiona na konferenciji lidera Balkana, koja je zakazana za 20. mart.

Iako je prošle nedjelje slovenački premijer Borut Pahor potvrdio da je zbog salbosti oko obezbjeđivanja učešća Kosova i Srbije, ovaj samit bio doveden u pitanje, izvori "Koha ditore" iz Brisela navode da je takva mogućnost odbaćena i da će konferencija ipak biti održana.

Organizatori su osim učesnicima, poslali pozive i novinarima za akreditaciju i obavili sve tehničke detalje oko organizacije samita. 

"Svi koji su pozvani na samit neformalno su potvrdili dolazak osim Srbije, ali pošto je to neformalan skup, onda se čeka do posljednjeg trenutka", rekla je otpravnica poslova u ambasadi Slovenije u Beogradu Jadranka Šturm Kocjan. 

Šturm Kocjan je dodala da još ostaje otvoreno pitanje dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor odlučili su u januaru da 20. marta organizuju samit čiji je cilj ubrzanje integracije balkanskih zemalja u Evropsku uniju.

Zvaničnici EU ranije su rekli da bi, ako se sastanak na Brdu kod Kranja održi, tamo došao i predsjedavajući Evropskog savjeta Herman Van Rompuy.

Kako je rečeno u Briselu, EU podržava ovu slovenačko-hrvatsku inicijativu kao doprinos stabilizaciji i jačanju evropskog opredjeljenja regiona.

Na skup su pozvani lideri zemalja regiona, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thaqija i predsjednika Srbije Borisa Tadića.