Srbija mora da nađe način kako da riješi kosovsko pitanje prije nego što se pridruži Evropskoj uniji, izjavio je bivši generalni sekretar Savjeta Evrope Walter Schwimmer i naglasio da je potrebno inovativno rješenje za Kosovo.

Schwimmer je rekao da EU ne želi da ponovo napravi grešku iz prošlosti kada je primila Kipar u punopravno članstvo, prije rješenja kiparskog pitanja. Prema njegovim riječima, Kipar je članica EU, ali samo jedan njegov dio ima koristi od članstva.

Schwimmer je naglasio da ne želi da daje bilo kakve savjete Srbiji oko Kosova.

Prema njegovim riječima, kosovsko pitanje je izazov za Srbiju da pronađe inovativno rješenje, kako bi prevazišla ovu prepreku za članstvo.

Schwimmer se snažno zalaže za proširenje EU i prijem država Zapadnog Balkana u punopravno članstvo.

"Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Zapadni Balkan je okružen članicama EU i logičan je poziv za ulazak u EU", istakao je Schwimmer.

Na osnovu Lisabonskog sporazuma, podsjetio je Schwimmer, svaka evropska država koja ispuni uslove i prihvati vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, ima pravo da se pridruži EU.

On je predvideo da će Hrvatska do kraja godine završiti pristupne pregovore za članstvo u EU i da bi 2012. godine mogla da postane punopravna članica Unije.