"Srbija  ni na koji način nemože postati članica EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova", izjavijo je belgijski državni sekretar za evropska pıitanja Olivier Chastel.

Srbija treba da bude svjesna da njeni partneri u procesu pristupanja nisu stručnjaci iz Evropske komisije, već 27 država članica Unije, od kojih su 22 priznale nezavisnost Kosova.

Za njih će biti neprihvatljivo da Srbiji dozvole ulazak u Uniju s teritorijom za koju te zemlje smatraju da je nezavisna država... Samo je pitanje vremena kada će neke članice EU pokrenuti pitanje poboljšanja dobrosusjedskih odnosa.

Kristalno je jasno da Srbija neće moći da uđe u EU prije nego što se riješi problem Kosova - istakao je Chastel , dodajući da će belgijsko predsjedništvo EU, koje će trajati od 1. jula do 1. januara, ipak biti „statusno neutralno“.

Chastel je izjavio i da se Belgija oprezno odnosi prema proširenju Unije, odnosno da zbog „lekcija iz prošlosti“ sada članice EU mogu postati „samo one zemlje koje su za to potpuno spremne“.

Belgijski zvaničnik se usprotivio idejama o zajedničkom ulasku zemalja Zapadnog Balkana u Uniju.

Cio region ima evropsku perspektivu, ali napredak prema članstvu mora se mjeriti prema svakoj zemlji pojedinačno, u odnosu na uspjeh reformi i primjene evropskih standarda, ukazao je on.