Međunarodni civilni predstavnik Piter Feith je u nastavku sastanaka sa predsjednicima opština u svim regionima Kosova, nakon novembarskih izbora iz prošle godine, juče u ponedjeljak, imao sastanak sa predsjednicima opština prištinskog regiona.

Proces decentralizacije, prava manjinskih zajednica i zaštita i promovisanje kulturnog i vjerskog naslijeđa bile su glavne teme tih razgovora.

"Želim da se zahvalim predsjednicima na pozitivnim razgovorima koje smo imali o nizu tema koje se odnose na sveobuhvatni prijedlog za status. Razgovarali smo o procesu decentralizacije, koji usvajanje odluka približava građanima u svim opštinama i pomoću kojeg je prošle godine osnovana nova opština Gračanica", kazao je Feith, nakon sastanka.

Feith je ovom prilikom poručio, da ne treba da se podvlači značaj kojeg proces decetralizacije ima za Kosovo.

"Ohrabrujem stare opštine i ovu novu u Gračanici da nastave da zajedno rade na omogućavanju lakšeg prenosa odgovornosti i dokumenata".

Region Priština ima određen broj značajnih objekata i lijepog kulturnog i vjerkog naslijeđa.

Ohrabrujem predsjednike koji rade na održivom razvoju i upravljanje posebnim zaštitinim zonama  da čuvaju njihov karakter spomenika i privlače ljude da posjećuju ovaj region", zaključio je Feith.